L'EIXAMPLE

PREGUNTES

1. Expliqueu clarament (150 paraules, com a mínim) quin era el Pla de l'Eixample conegut per Cerdà el 1859.
·El pla Cerdà conegut també com a pla l'Eixample va ser un pla de reforma i eixample de la ciutat de Barcelona al 1860, que seguia uns criteris del pla hipodèrmic amb una estructura en quadricula, oberta i igualitària. Va ser creat per l'enginyer Ildefons Cerdà i la seva aprovació va anar seguida d'una forta polèmica per haver estat imposat des del govern del Regne d'Espanya en contra del pla d'Antonio Rovira, tries que havien guanyat un concurs de Barcelona. Ildefons Cerdà va crear aquest pla per la necessitat d'enderrocar les muralles per possibilitar l'expansió de la ciutat esdevingué un requeriment reivindicatiu, tant per la burgesia com per les capes populars barcelonines. Després d'un seguit de negociacions amb el govern central, es va autoritzar l’enderrocament de les muralles i de la Ciutadella que asfixiaven el creixement de la ciutat.

2. Calculeu el perímetre i l'àrea real aproximada del trapezi format per Diagonal, Passeig de Gràcia, passeig Sant Joan i Gran Via.

3. Indiqueu el nom comercial i popular de la fàbrica de rajoles d'Esplugues. Introduïu una imatge fotogràfica i un planol de situació.
·La Rajoleta.

Resultado de imagen de la rajoleta esplugues













4. Digueu l'any de cració i de tancament.
·CREACIÓ: a mitjans del segle XIX començaments del segle XX.
·TANCAMENT: en ocasions la fabrica s'ha tingut que tancar, però en aquet moment s'ha obert i es pot visitar.

5. Els arquitectes modernistes que van utilitzar-les.
·Antoni Gaudí.

6. En els itineraris trobareu edificis decorats amb rajoles de Pujol i Bausis. Digues quines són i deixeu-ne constància fotogràfica (de les rajoles!!)
·LA PEDRERA
·LA CASA BATLLÓ.
·LA CASA AMETLLER.

Resultado de imagen de En els itineraris trobareu edificis decorats amb rajoles de Pujol i BausisImagen relacionadaResultado de imagen de En els itineraris trobareu edificis decorats amb rajoles de Pujol i Bausis

7. Situeu, en el temps, el modernisme arquitectònic, feu un petit llistat de les principals característiques (quatre com a mínim) i anomeneu els arquitectes més importants d'aquest estil. Cal que feu fotografies per acompanyar cadascuna de les característiques que heu citat.
·El modernisme arquitectònic representa molt a la naturalesa, ja que podem observar en els edificis de Barcelona i representen plantes flors, animals, humans... 

8. Abans d'entrar a la Pedrera o quan sortiu, mireu el terra del carrer. Hi ha rajoles modernistes de forma poligonal. Dibuixeu- ne una amb els motius vegetals que té.
Entrada del dibuixos.

9. Com es diu en realitat aquesta casa? Casa Milà.

10.Qui va ser el seu arquitecte? Antoni Gaudí. investigueu una mica i expliqueu la seva vida i les seves obres més important a Barcelona.
·Antoni Gaudí va néixer a Tarragona al 25 de juny del 1852 i va morir a Barcelona al 10 de juny del 1926 a causa d'un accident d'un tramvia, va ser un arquitecte molt important a Barcelona, va dissenyar la Basílica de la Sagrada Família, el Parc Güell, la Pedrera, la casa Batlló, el Palau Güell, la cripta Gaudí, la cadira Calvet i moltes més coses.

11. Descriviu els elements artístics i artesanals. Són formes geomètriques o tenen més relació amb formes de la natura? Tenen mes relació amb formes de la natura. Descriviu les pintures (formes colors...). Onades del mar, boscos, flors, plantes, colors vermells, blaus i verds.

12. Què es pot visitar actualment en aquest edifici? El terrat, la planta 4, on hi ha un apartament de la antiguitat, els patis interiors i l'exposisió de maquetes i coses relacionades amb la Pedrera.

13. Busqueu tres elements que tinguin forma gemètrica. Digue-ne el seu nom, descriviu on es troben i com són.
· Rajoles del terra de la pedrera: Hexàgon.
· Escultura de Juan Miró de ceràmica de la Rambla: Cercle.
· Esfera de Frank Gerhy: Esfera.
14. Quina és la diferència fonamental entre aquesta façana i les altres modernistes del passeig de Gràcia? Els colors.

15.Quina era la situació primitiva d'aquesta església? Que va ser traslladada. Quin any va ser traslladada al seu emplaçament actual? Al 1868.  Per què la van traslladar? Perquè la burgesia encara no es va llençar a la conquista de l'Eixample.

16. Com es diu la construcció que hi ha dins d'aquesta illa i per què servia? Un camí de cases de planta baixa, per viure.

17. Creieu que les condicions de vida a les cases de l'interio de les illes són millors que a les de l'exterior? No. Per què? Perquè costa molt mantenir una casa.

18. Quin tipus de cases hi ha en aquest passatge? Tipus anglès.

19. Per què creieu que es diu illa de la Discòrdia? El seu nom, originalment en castellà «Manzana de la Discordia», utilitza la doble accepció de la paraula manzana per a referir-se a la fruita i a una illa urbana. Quins anys van contruïts aquests edificis modernistes? Als anys 1860-1890. Feu una fotografia de les façanes d'aquests tres edificis.
Resultado de imagen de illa de la discordia
20. Situeu cadascuna d'aquest edificis en un petit plànol (indiqueu quin número de carrer tenen). Casa Batlló nº43, Casa Ametller nº41, Casa Lleo Morena nº35. 

21. Quines diferències observes entre aquestes façanes i les altres? Que aquestes estan mes decorades i les altres són més soses. Quin animal es representa al coronament de la façana de la casa Batlló? El cos d'un Drac.

22. A la façana de la casa Ametller es troba la representació de Sant Jordi. també hi ha la figura d'un heroi que està escanyant una serp gegant o un drac. Aquesta figura fa referència als herois de la mitologia grega "matadors de dracs". Feu-ne un fotografia.
Imagen relacionada
23. Per arrodonir el tema, cerqueu la imatge d'algun heroi grec que mati alguna mena de drac o serp monstruosa. Hèrcules.
Resultado de imagen de hercules
24. I, després, mireu bé els fanals modernistes del Passeig de Gràcia i feu un dibuix en negre d'un d'ells.
Entrada dels dibuixos.

25. Explique breument la història d'aquest temple.
·Els orígens del Temple Expiatori de la Sagrada Família ens remunten a 1866, any en què Josep Maria Bocabella i Verdaguer funda l'Associació Espiritual de Devots de Sant Josep, que a partir de l'any 1874 promou la construcció d'un temple expiatori dedicat a la Sagrada família. L'any 1881 i gràcies a diversos donatius, l'associació compra una parcel·la de terreny de 12.800 m² entre els carrers de Marina, Provença, Sardenya i Mallorca per construir el temple.
La primera pedra es col·loca el 19 de març de 1882, Dia de Sant Josep, en un acte solemne que presideix el bisbe de la ciutat, Josep Urquinaona. A partir de llavors s'inicia la construcció, que comença per la cripta situada sota l'absis segons un disseny neogòtic de l'arquitecte diocesà Francisco de Paula del Villar i Lozano, el primer arquitecte del temple. Aquest, poc temps després i per discrepàncies amb els promotors, abandona la direcció de l'obra, i l'encàrrec passa a mans d'Antoni Gaudí.

26. Com s'anomenen les façanes i quines escenes religioses hi ha representades a cadascuna d'elles? La façana del quadrat magic, la façana del neixement de Jesús i la façana de la crusifició de Jesús.

27. Obseveu la part contruïda per Gaudí i la part que s'ha construït posteriorment. Qui és l'actual escultor de la Sagrada Família? Una companyia de treballadors de Anexo.
28. Comenteu com feia Gaudí els càlculs d'estructures. 
En primer lloc feia un profund estudi anatòmic de la figura, centrant-se en les articulacions -per al que va estudiar detingudament l'estructura de l'esquelet humà-; de vegades se servia de ninots confeccionats amb filferro per provar la postura adequada de la figura a esculpir. En segon lloc, realitzava fotografies dels models, utilitzant un sistema de miralls que proporcionaven múltiples perspectives. A continuació, feia motlles en guix de les figures, tant de persones com d'animals. Sobre aquests motlles feia correccions en les proporcions per aconseguir una perfecta visió de la figura depenent de la seva ubicació en el temple (més grans com més elevades). Finalment, s'esculpia en pedra, sota l'execució dels múltiples escultors que treballaven per l'arquitecte modernista.

29. Feu-vos una foto de tot el grup amb la Sagrada Família de fons.
NO LA HEM POGUT FER.

30. Feu una silueta simplificada de la Sagrada Família només amb una línia, com si fos un logotic.  
Entrada dels dibuixos.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

L'EIXAMPLE